SULTINGIEJI FAKTAI APIE JUODUOSIUS SERBENTUS

SULTINGIEJI FAKTAI APIE JUODUOSIUS SERBENTUS

Juodasis serbentas yra "kiečiausia" super uoga. 

Juodųjų serbentų uogos yra labai skanios, jose gausu vitaminų, antioksidantų bei anticioninų. Naujausi moksliniai tyrimai nustatė, kad šie kovoja su daugybę negalavimų tokių kaip:

Nujausi tyrimai teigia, kad juodųjų serbentų sultys gali būti svarbios lėtinant kognityvinės funcijos silpnėjimą senstant ir esant sutrikimams tokiems kaip demencija.[1]
36-ių sveikų jaunų dalyvių grupei (amžius nuo 18 iki 35) gėrusiai juodųjų serbentų sultis nustatytas padidėjęs gebėjimas atlikti užduotis reikalauajančias budrumo, akylumo ir dėmesio išlaikymo. Be to buvo nustatyta, kad protinis nuovargis buvo mažesnis tų, kurie gėrė juodųjų serbentų sultis, tai dar labiau sustiprina įrodymus, kad juodieji serbentai gerina smegenų veiklą ir padės jums išlikti budriems ir dėmesingiems.

 

 

Juodieji serbentai žymiai sumažina erekcijos disfunkcijos riziką.

Tyrimai [2] paskelbti 2016 metų pradžioje atskleidė, kad vyrai, kurie rūpinosi savimi, buvo fiziškai aktyvūs, ir jų maiste buvo daug flavanoidų (natūraliai susidarantys junginiai randami vaisiuose ir daržovėse tokiuose kaip juodieji serbentai), turi žymiai mažesnę tikimybę patirti erekcijos disfunkciją. 
Tyrimas, kuriam vadovavo prof. Aedin Cassidy (University of East Anglia), įvertino 25 000 vyrų vartojusių flavanoidus daugiau nei 10 metų. Iš šešių tirtų dažniausiai vartojamų flavanoidų, trys (anticioninai, flavonai ir flavanonai) pasirodė esą naudingi. Vyrai, kurie valgė maistą, kuriame gausu flavanoidų, 10 proc. rečiau patyrė erekcijos disfunkciją. Juoduosiuose serbentuose yra ženkliai daugiau flavanoidų nei mėlynėse, raudonajame vyne ir citrusiniuose vaisiuose.

Juodieji serbentai - raktas į sveiką žarnyną.

Valgant vaisius, kuriuose yra gausu polifenolių (ypatingai anticioninų esančių juoduosiuose serbentuose), gali padėti sumažinti žarnyno uždegimą, bei padidinti gerųjų bakterijų, Bifidobakterium, kiekį jame. [5] 

Priešvėžinės savybės. 

Nustatyta, kad anticioninai – junginiai kurie suteikia juodiesiems serbentams jiems charakteringą spalvą, nutraukia vėžinių ląstelių dauginimąsi ir jas naikina. [3]
Toliau tiriant juodųjų serbentų ekstrakto poveikį paaiškėjo, kad jis gali padėti sumažinti skrandžio ir stemplės vėžio riziką. [4] 

 

Stiklinė juodųjų serbentų sulčių gali sumažinti metabolinį sindromą.

Metabolinis sindromas - medicininis terminas reiškiantis diabeto, aukšto kraujospūdžio ir nutukimo kombinaciją. Tai labai didina tikimybę patirti insultą, susirgti širdies - kraujagyslių ligomis. Tačiau tyrimai parodė, kad juodųjų serbentų sultys gali sumažinti šiuos simptomus.[6]

 

Pomenopauzinis kaulų retėjimas gali būti sumažintas valgant juoduosius serbentus.

Tyrime [8], buvo vertinamas juoduosiuose serbentuose esančių antocianinių poveikis kaulų masei. Šis tyrimas parodė, kad juodųjų serbentų papildai gali sumažinti kaulų retėjimą (tankio mažėjimą) menopauzės metu.

 

 

 

Juodųjų serbentų sultys – sprendimas širdies-kraujagyslių ligoms.

Tyrimai [7] parodė, kad tie žmonės, kurie įprastai vartoja mažai vaisių ir daržovių, gali kompensuoti naudingų medžiagų trūkumą gerdami juodųjų serbentų sultis, kuriose gausu vitamino C ir polifenolių, ir taip pagerinti savo širdies-kraujagyslių sistemos būklę.
Juodųjų serbentų uogų sultyse esantys polifenoliai, mikroelementai, labai svarbūs stabdant neurodegeneracinių ir širdies-kraujagyslių ligų progresavimą.

 

 

 

 

[1] Watson A., Haskell-Ramsay, C., Kennedy, D., Cooney, J., Trower, T. and Scheepens, A. (2015). Acute supplementation with blackcurrant extracts modulates cognitive functioning ant inhibits monoamine oxidase-B in healthy young adults. Journal of Functional Foods, 17, pp524-539.


[2] Cassidy, A., Franz, M. and Rimm, E. (2016). Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction. American Journal of Clinical Nutrition, 103(2), pp.534-541.

[3] Leon-Gonzalez, A., Sharif, T., Kayali, A., Abbas, M., Dandache, I., Etienne-Selloum, N., Kevers, C., Pincemail, J., Auger, C., Chabert, P., Alhosim, M. and Schini-Kerth, V. (2015). 
Delphinidin-3-O-glucoside and delpchinidin-3-O-rutinoside mediate the redox-sensitive caspase 3-related pro-apoptotic effect of blackcurrant juice on leukaemia Jurkat cells. Journal of Functional Foods, 17, pp.847-856.

[4] Liu, B. and Li, Z. (2016). Black Currant (Ribes nigrum L.) Extract Induces Apoptosis of MKN-45 and TE-1 Cells Through MAPK- and PI3K/- Mediated Mitochondrial Pathways. Journal of Medicinal Food, 19(4), pp. 365-373.

[5] Morais, C., de Rosso, V., Estadella, D. and Pisani, L. (2016). Anthocyanins as inflammatory modulators and the role of the gut microbiota. The Journal of Nutritional Biochemistry, 33, pp.1-7.

[6] Park, J., Kho, M., Kim, H., Ahn, Y., Lee, Y., Kang, D. and Lee, H. (2015). Blackcurrant Suppresses Metabolic Syndrome Induced by High-Fructose Diet in Rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015, pp.1-11.

[7] Watson. A., Haskell-Ramsay, C., Kennedy, D., Cooney, J., Trower, T. and Scheepens, A. (2015). Acute supplementation with blackcurrant extracts modulates cognitive functioning and inhibits monoamine oxidase-B in healthy young adults. Journal of Functional Foods, 17, pp.524-539.

[8] Zheng, X., Mun, S., Lee, S., Vance, T., Hubert, P., Koo, S., Lee, S. and Chun, O. (2016) Anthocyanin-Rich Blackcurrant Extract Attenuates Ovariectomy-Induced Bone Loss. Journal of Medicinal Food, 19(4), pp.390-397.